Posao iz snova - degustator čokolade

Bez autora
Oct 08 2012

Da li možete da zamislite da vam radni dan počinje probanjem više različitih pralina ili komadića čokolade? Ako bi to bilo ostvarenje svih vaših želja, onda je zanimanje degustatora čokolade pravo za vas. Da biste se bavili ovim poslom, potrebno je da pored ljubavi prema čokoladi prođete i obuku od strane profesionalnog degustatora.On će vas naučiti kako da prepoznajete i do 20 različitih ukusa. Prilikom degustacije čokolada proizvodi četiri stotine aroma i senzacija u ustima i samim tim, može se zaključiti da nije nimalo lako biti dobar degustator.

Posao iz snova - degustator čokoladeDa li možete da zamislite da vam radni dan počinje probanjem više različitih pralina ili komadića čokolade? Ako bi to bilo ostvarenje svih vaših želja, onda je zanimanje degustatora čokolade pravo za vas.

Da biste se bavili ovim poslom, potrebno je da pored ljubavi prema čokoladi prođete i obuku od strane profesionalnog degustatora. On će vas naučiti kako da prepoznajete i do 20 različitih ukusa.

Prilikom degustacije čokolada proizvodi četiri stotine aroma i senzacija u ustima i samim tim, može se zaključiti da nije nimalo lako biti dobar degustator. Bitno je da znate na šta sve treba obratiti pažnju.

Prilikom probanja, treba prvo proveriti miris, zatim ukus i brzinu topljenja čokolade u ustima. Zvuk pucanja prilikom probanja i brzina topljenja u ustima pravi su pokazatelj kvaliteta. Osim toga, ne sme se odjednom probati više od pet vrsta, a posle svakog degustiranja potrebno je isprati usta hlebom ili kriškom jabuke.

Ne postoji mnogo konkursa za ovo radno mesto, a kada se s vremena na vreme pojavi, velika je konkurencija. Sudeći prema prijavljenim kandidatima, ovim poslom bi se bavili profesori, mašinbravari, sudije, policajci, advokati, kriminalistički inspektori, ali i članovi Mense.

Osim toga, u pojedinim kompanijama ovo je izuzetno dobro plaćen posao, pa tako u „Godivi” plaćaju svojim degustatorima od 24 000 pa čak do 70 000 dolara godišnje. Smatra se da je ovo idealan posao jer nema stresa, a poznato je i da čokolada luči serotonin, hormon sreće.

Ipak, postoje neželjeni efekti. Naime, Angus Kenedi iz Mejdstona napustio je svoj posao iz snova kada se ugojio 13 kilograma i dostigao nedopustivi nivo holesterola. Kenedi je svakodnevno jeo i do kilogram slatkiša - od bombona i čokoladica pa do lizalica sa afrodizijakom.

Nekadašnji šampion u veslanju je na početku bavljenja ovim „slatkim” poslom imao 70 kilograma, a ubrzo je dostigao 83, pa ga je doktor upozorio da mu preti srčani udar ako brzo ne promeni način ishrane. Ovo je jedan od dokaza da je izbor zanimanja kojim ćemo se baviti individualna stvar i da „idealan” posao ne postoji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik